מקשי קיצור נפוצים לגלישה ברשת האינטרנט
התוכנה קוראת המסך NVDA מאפשרת גלישה ברשת האינטרנט באמצעות מקשי קיצור לאיתור רכיבים באתרי אינטרנט כגון כותרות, קישורים, פקדי טפסים, טבלאות ועוד. NVDA תזהה רכיבים אלו בתנאי שהוגדרו כיאות בקוד המקור באתר.
באופן כללי ניתן לומר כי NVDA יודעת לעבור באופן אוטומטי בין מצב דפדוף למצב פוקוס המאפשר לעבוד עם מקשי הקיצור לשליטה על רכיבים בממשק המשתמש. יחד עם זאת, במידה ו NVDA אינה עוברת באופן אוטומטי בין שני המצבים, ניתן להפעיל פקודת מקלדת למעבר אוטומטי בין מצב דפדוף למצב פוקוס
טבלת מקשי קיצור למעבר בין מצב דפדוף למצב פוקוס
שם הפקודה | מקש קיצור | תיאור / הסבר נוסף |
---|---|---|
מעבר בין מצב דפדוף למצב פוקוס | מקש NVDA + מקש הרווח | |
יציאה ממצב פוקוס | מקש escape | עובר חזרה למצב דפדוף במידה וקודם לכן מצב פוקוס הופעל באופן אוטומטי. |
רענון מצב דפדוף | מקש NVDA + F5 | טוען מחדש את המסמך במידה ונראה כי תוכן מסוים חסר. |
חיפוש | NVDA+control+f | פותח תיבת דו שיח לחיפוש טקסט |
מצא את הבא | NVDA+f3 | מוצא את המופע הבא של הטקסט שהוקלד בתיבת החיפוש |
מצא את הקודם | NVDA+shift+f3 | מוצא את המופע הקודם של הטקסט שהוקלד בתיבת החיפוש |
פתיחת תיאור ארוך | NVDA+d | פותח חלון נפרד עם תיאור מורחב של האלמנט הנבחר במידה וקיים |
ניווט באמצעות מקש יחיד במצב דפדוף
בעת הגלישה בדפי אינטרנט, ניתן לנווט בין הרכיבים השונים באמצעות מקש יחיד. מקש יחיד מאפשר ניווט תוך התקדמות קדימה לרכיב הבא הדומה. לחיצה על מקש Shift בנוסף למקש היחיד מאפשר לחזור אחורה לרכיב הקודם מאותו סוג.
כך למשל, עבור ניווט בין קישורים במצב דפדוף בדפי אינטרנט נהוג להשתמש במקש K בכדי לעבור בין קישורים. אם מעוניינים לחזור אחורה לקישור הקודם או לקישורים קודמים אחרים, אזי צירוף המקשים יהיה Shift + K.
דוגמאות לרשימת המקשים של אות אחת לניווט בדפי אינטרנט
- H – מעבר בין כותרות. על מנת למצוא כותרות באותה הרמה, יש להקיש על H בצירוף המספר 1 עד 6 במקלדת. במידה ומעוניינים ל להקשיב לתוכן שנמצא תחת הכותרת, ניתן ללחוץ על צירוף המקשים Insert + מקש חץ תחתון לצורך הפעלת פקודת הקראה רציפה מנקודה מסוימת ואילך.
- I – רשימות: כשמגיעים לרשימת פריטים ניתן ללחוץ על מקש חץ תחתון במקלדת בכדי לעיין ברשימת הפריטים.
- T – טבלאות: בהגיעכם לטבלה, ניתן להשתמש במקש חץ תחתון בכדי לסקור את הטבלה. במקרים מסוימים ייתכן וניווט בטבלה יתאפשר גם עם מקש ה TAB במקלדת.
- K – קישורים: בכדי לפתוח קישור מסוים, ניתן ללחוץ על מקש ה ENTER במקלדת או במקשי החיצים בכדי להמשיך ולסקור את התוכן שנמצא תחת הקישור. בכדי לחזור לקישור הקודם ניתן ללחוץ על צירוף המקשים Shift+K.
- U – קישורים שלא הופעלו: ניתן לעיין ברשימת הקישורים שהמשתמש עוד לא ביקר בהם.
- V – קישורים שהופעלו: ניתן לנווט בין קישורים שהופעלו בעבר.
- F – שדות טפסים: ניתן לסקור את שדות הטפסים כגון שדות להזנת טקסט חופשי, תיבות סימון, תיבות רשימה ועוד. יחד עם זאת,, בעמודים בהם מצופה למצוא טופס מקוון, יש לסקור את העמוד כולו או לנסות ולמצוא כותרת ראשית לטופס המקוון ומשם לנווט אל פקדי הטופס השונים. אין דרך מומלצת אחת שכן הדבר תלוי מאוד בסוג הטופס. בנוסף לכך ניתן לאתר פקדי טפסים ספציפיים כגון כפתורי פעולה באמצעות האות B במקלדת, תיבות סימון באמצעות מקש X, תיבות רשימה באמצעות מקש ה C, כפתורי רדיו באמצעות מקש ה R ועוד.
- E – שדות עריכה: מקש זה משמש בעיקר לאיתור שדות המיועדים להזנת טקסט חופשי ומומלץ להשתמש בהם לאיתור שדות חיפוש באתרים.
- D – ציוני דרך: ציוני דרך במידה ומוגדרים באתר מאפשרים לחלק את העמוד לאזורים בעלי משמעות. בדרך כלל, לצדו של כל ציון דרך יוגדר גם תפקידו כגון אזור עליון, אזור תפריט, אזור תפריט צד, אזור תוכן מרכזי, אזור תחתון ועוד. השימוש בציוני דרך מקל מאוד על הגלישה באתרי אינטרנט – כאמור בהנחה שהוגדרו כיאות בקוד המקור.
- Q – ציטוט: איתור טקסט מצוטט
- S – מפריד
- M – מסגרות: מסגרות הם חלונות של אתרים או יישומים חיצוניים המוטבעים בחלק מאתרי אינטרנט. דוגמה למסגרת היא למשל קובץ PDF שהוטמע באתר או סרטון מ YouTube.
- G – תמונות: היעילות של ניווט בתמונות אפקטיבית במידה ויש להם טקסט חלופי המתאר את מטרת התמונה או תמונת הקישור.
- O – אובייקטים : אובייקטים עשויים לכלול יישומים חיצוניים
תיבת הדו שיח רשימת אלמנטים המאפשרת דפדוף לינארי ברשימת האלמנטים בדפי אינטרנט
מקש NVDA + F7 פותח תיבת דו שיח המציגה את כל האלמנטים בדף האינטרנט שבבסיסם טקסט חי. באופן זה יכול המשתמש לנווט בתיבת דו שיח זו באופן פשוט יותר באמצעות מקשי החיצים. כאשר יגיע לאלמנט המבוקש, ניתן ללחוץ על מקש ה Enter במקלדת והפוקוס יגיע ישירות למיקום הנבחר. מכאן ניתן לנווט עם פקודות המקלדת של NVDA להמשך דפדוף בדף האינטרנט.
מקש הקיצור למעבר בין אובייקטים מתבצע על ידי מקש NVDA + Control + מקש הרווח בכדי לעבור למצב דפדוף. לאחר מכן, לחיצה על מקש ה O תנווט לאובייקטים מוטמעים בדף האינטרנט במידה וקיימים.
המלצות כלליות לגלישה ברשת האינטרנט
עם NVDA ניתן לגלוש באינטרנט במגוון דרכים. ובכל זאת, הינה מספר המלצות כלליות.
- כאשר מגיעים לאתר אינטרנט חדש ולא מוכר, NVDA במקרים מסוימים תתחיל בהקראה רציפה של העמוד כולו. ניתן לעצור את ההקראה הרציפה על ידי מקש CTRL או SHIFT אך אם ברצונכם ללמוד על מבנה האתר מומלץ לאפשר את ההקראה הרציפה מספר דקות.
- דרך נוספת לאיתור מידע בעמוד בו גולשים היא על ידי ניסיון לאיתור כותרות, קישורים, טבלאות, טפסים באמצעות מקשי קיצור המשמשים לגלישה באתרי אינטרנט. פירוט נוסף של מקשי קיצור המשמשים לאיתור רכיבים ספציפיים באתרי אינטרנט ניתן למצוא תחת הכותרת " דוגמאות לרשימת המקשים של אות אחת לניווט בדפי אינטרנט". חשוב לציין שזמינותם של חלק מהפקדים תלויה ברמת הנגישות של אתר האינטרנט.
- נסו לבדוק אם באתר מוגדרים ציוני דרך בכלל ובמיוחד ציון דרך שנקרא Main LandMark או ציון דרך ראשי. בדרך כלל ציון דרך זה משמש כתחילתו של אזור התוכן המרכזי בעמוד. לדוגמה, אם בעמוד מסוים ישנו מאמר, אזי ציון הדרך הראשי יציג את הכותרת הראשית של אזור התוכן המרכזי ומכאן ניתן באמצעות צירוף המקשים Insert ומקש חץ תחתון לקרוא את השאר. כאמור, חשוב לזכור כי קיומם של ציוני דרך באתרים מסוימים כמו שאר הנגשת רכיבי האתרים תלויה במפתחי האתר.
טיפ! אם הגעתם לעמוד תוכן מסוג מאמר למשל ואתם לא מוצאים כותרת ראשית של אזור תוכן מרכזי, מומלץ לשקול הצגת העמוד בתצוגת קריאה הזמינה במרבית הדפדפנים הפופולאריים בתפריט תצוגה ובחירה בתצוגת קריאה. בתצוגת קריאה מקבלים את אזור התוכן המרכזי בלבד ובמקרים מסוימים הדפדפנים "יודעים" להוסיף כותרת H1 לכותרת התוכן המרכזי.
בהדגמה הקולית שלפניכם מודגמת קריאת עמוד מאמר.
- לאחר שלמדתם את מבנה האתר, בגלישה חוזרת בו תוכלו להגיע לתכנים ביתר קלות. כך לדוגמה, אם אתם יודעים שבעמוד תוצאות חיפוש, תוצאות החיפוש מוגדרים כ H3 תוכלו בקלות רבה יותר להגיע ישירות לתוצאות החיפוש. אם אתם יודעים שבעמוד הכולל טבלאות נתונים, קיימות טבלאות, תוכלו לאתר בפעם הבאה את הטבלה באמצעות מקש T במקלדת המשמש לאיתור טבלאות.
הדגמות קוליות לגלישה באתרי אינטרנט
לפניכם קובצי שמע של הדגמות לגלישה ברשת האינטרנט באתרים נפוצים. לתשומת ליבכם, אלה הן דוגמאות בלבד וייתכנו אופני גלישה אחרים באמצעות תוכנות קוראות מסך
הערה: הקלטות אלו נערכו בחודש ינואר 2017 באמצעות התוכנה קוראת המסך NVDA ובהתאם להגדרות הרכיבים באתרים בחודש זה. ייתכן ובעלי האתרים יחליטו על שינו המבנה ו/או התכנים.
- עמוד חדשות גוגל: מתאר את הכניסה לאתר, הקראה אוטומטית של NVDA וגלישה בכותרות החדשות. (אפשר להוסיף את המילים להאזנה לחץ כאן ואז יתנגן האודיו)
- גלישה באתר YouTube: מדגים את החיפוש ובאתר והפעלת סרטון
- גלישה בעמוד מאמר מתוך אתר העין השביעית (לעיל).
גלישה בטפסים מקוונים
הגלישה בטפסים מקוונים המשמשים לצורכי הרשמות מסוגים שונים ו/או רכישות שירותים או מוצרים מסחריים עשויה להיות מורכבת ודורשת תרגול ומיומנות. טפסים מקוונים מופיעים בצורות שונות ולא תמיד נגישים בנקל למשתמשי תוכנות קוראות מסך.
במקרים בהם הטופס המקוון נגיש לתוכנות קוראות מסך ניתן לעבור בין פקדי הטפסים השונים כגון תיבות עריכה ותיבות רשימה באמצעות מקש ה TAB במקלדת או באמצעות מקש ה F המשמש לאיתור שדות קלט. במקרה של שימוש במקש ה TAB מוקד המקלדת מגיע ישירות לשדה הקלט במצב עריכה כך שניתן ישירות להזין טקסט או לבחור מתיבות רשימה. במקרה של שימוש במקש ה F ניתן לעבור בין שדות הקלט השונים אך בכדי להזין טקסט או לבחור מתוך תיבות רשימה יש ללחוץ על מקש ה ENTER ובסיום ההזנה יש ללחוץ על מקש ה ESC / האסקייפ בכדי לצאת ממצב הזנה לצורך המשך ניווט עם מקש ה F במקלדת.
במידה ובמעבר עם מקש ה TAB או F במקלדת התוכנה קוראת המסך לא תקריא את שמות שדות הקלט והוראות לביצוע בהתאם לצורך – זו אינדיקציה לכך שהטופס לא נגיש. דרך אחת להתמודד עם קושי זה היא להגיע לראש העמוד ולהתחיל את הגלישה באמצעות מקש חץ תחתון עד להגעה לשדות הקלט ותפעולם בהנחה שניווט באמצעות מקש חץ תחתון מתאפשר באתר.
כש NVDA מגיעה לפקד טופס מסוג כלשהו, היא תקריא את סוג הפקד ולעיתים (בהתאם לצורת ההנגשה של הפקד) יסופקו גם הוראות כיצד לתפעל את הפקד. לדוגמה, לעיתים שדות עריכה כוללים מנגנון של השלמה אוטומטית. במקרים אלו כאשר משתמש יקליד טקסט הוא יקבל חיווי קולי על מספר התוצאות זמינות עבור התווים שהזין בשדה העריכה.
לפניכם דוגמאות של פקדי טפסים מקוונים הנפוצים לשימוש.
דוגמאות לרכיבים בטפסים מקוונים
שדות עריכה
שדות עריכה משמשים להזנת טקסט וניתן לעבור בניהם באמצעות מקש ה TAB או באמצעות מקש ה F במקלדת. מקש Shift+Tab ו Shift+F ישמשו כמקשי קיצור לחזרה אחורה לשדה העריכה הקודם.
תיבות רשימה
תיבות רשימה משמשים להצגת פריטים ברשימה נפתחת. לדוגמה, כאשר מעוניינים לספק אפשרות של בחירת יום, חודש ושנת לידה – ניתן יהיה לבחור אותם מתוך רשימה נפתחת (המכונה גם ComboBox.
תיבות סימון
תיבות סימון משמשות לצורך בחירת מספר פריטים מתוך מספר אפשרויות. לדוגמה, בהרשמה לניוזלטר של פורטל אינטרנטי גדול, ייתכן והמשתמש יתבקש לבחור את תחומי העניין בהם הוא היה מעוניין לקבל עדכונים באמצעות דואר אלקטרוני. הדרך לנווט בין תיבות סימון היא באמצעות מקש ה TAB או באמצעות מקשי החיצים. במקרים בהם מפתחי האתר לא סיפקו שמות לתיבות הסימון – מומלץ יהיה לגלוש באמצעות מקשי החיצים.
כפתורי רדיו
פקד חשוב נוסף בטפסים מקוונים בו נעשה שימוש רב הוא כפתורי רדיו המשמשים לצורך בחירת אפשרות אחת מתוך מספר אפשרויות. לדוגמה בטפסים מקוונים בהם משתמש נדרש לבחור לאיזה מגדר הוא שייך – האפשרויות השונות יופיעו ככפתורי רדיו.
כאשר מגיעים לכפתורי רדיו המעבר בניהם לא תמיד מתאפשר באמצעות מקש ה TAB שכן הם לא הוגדרו לנייוט באמצעות מקש זה על ידי מפתחי האתר. לכן, יש צורך בניווט עם מקשי החיצים. הבעיה היא שלעיתים האפשרויות השונות מוצגות על גבי המסך באופן אנכי – מימין לשמאל או ההפך ולפיכך הניווט בהם יתאפשר באמצעות מקשי החיצים ימינה ושמאלה בהתאמה. משתמש בקורא מסך לא תמיד יוכל להבחין בסדר בו מוצגים כפתורי הרדיו ולפיכך יש לנסות שימוש במקשי מקלדת שונים עד להגעה לתוצאה הרצויה.
כפתורים
כפתורים משמשים לביצוע פעולות כגון שליחה או ביטול או בעת בחירת קובץ ממחשב. ניתן לנווט אל הכפתורים באמצעות מקש ה TAB או באמצעות מקשי החיצים. במקרים מסוימים לא מוגדרים כפתורי שליחה או ביטול אלא קישורים המשמשים לצורך ביצוע פעולות אלו ולעיתים כסוג של כפתור המשמש גם כקישור.