היכרות עם קורא המסך NVDA
שלום רב , בהקלטה זו נסביר : מהו קורא מסך ומהי הדרך להפעילו .
ההקלטה מתאימה למשתמשים החדשים בעולם הנגישות. משתמשים שהתנסו בעבר בשימוש עם קורא מסך , מוזמנים לבחור אחת מההקלטות המתקדמות שלנו.
מובן לכולם למה מרבית האנשים נזקקים למסך בזמן שהם מפעילים מחשב , המסך הוא הדרך העיקרית של המחשב להעביר לנו מידע .
לנו כמשתמשים יש שתי דרכים עיקריות להעביר מידע למחשב : שימוש במקלדת ושימוש בעכבר. לאחרונה גם מסכי המגע הם אמצעי להעברת מידע למחשב.
אנשים בעלי לקות ראיה או בעלי עיוורון יכולים לעשות שימוש חופשי, על פי רוב, במקלדת – אבל הם מתקשים או מנועים כליל מלעשות שימוש במסך. כאן בדיוק באה לעזרתנו תוכנת קורא המסך ; תפקידה הוא לגשר בין מה שקורה על המסך ובין המשתמש. את התוכן שמופיע על המסך התוכנה מקריאה למשתמש כך שאוזניו הן המשמשות אותו בזמן השימוש במחשב.
אלא שעל גבי המסך מוצג מידע רב. אנו נצטרך להגיד לתוכנת קורא המסך איזה מידע ברצוננו לקבל.
ניקח לדוגמא מסמך הכתוב במעבד תמלילים כמו וורד – המסמך עשוי להיות ארוך מאוד – יכול להיות , ואף סביר להניח , שאנו מעוניינים שתוכנת קורא המסך תקריא לנו אותו לא באופן רציף, אלא משפט בכל פעם שנבקש. יתר על כן , מה אם אנו לא מתעניינים בתוכנו של המסמך אלא דווקא בצבע הכתב. בגודלו וכן הלאה?
ברור אפוא שאנו צריכים דרך להגדיר לתוכנה מה ברצוננו לשמוע, לשם כך הוגדר כפתור NVDA .
כך למשל, בכדי לדעת מה השעה נלחץ על מקש NVDA ועל מקש F12 . בכדי שהתוכנה תקרא את השורה הנוכחית – נלחץ על מקש NVDA ועל האות L.
אבל מהו בעצם מקש NVDA ? הרי אין כפתור כזה במקלדת!
עם התקנת NVDA נקבע כי INSERT הוא כפתור NVDA , אולם ניתן , ואנו ממליצים בחום, לקבוע גם את מקש CapsLock כמקש NVDA.
כך או אחרת , כשנתבקש ללחוץ על מקש NVDA – למעשה עלינו ללחוץ על INSERT או על Caps Lock בהתאם להגדרות שביצענו בזמן ההתקנה.
חשוב מאוד להבין עניין זה – רוב הפקודות של התוכנה מתבצעות על ידי צירופי מקשים. את רשימת כל הצירופים תוכלו למצוא באתר שלנו תחת "עזרה".
אולם כל מקשי הקיצור כוללים שילוב של מקש NVDA וכפתור אחד או יותר.
הסיבה לכך שהתוכנה מאפשרת לבחור בין מקשי INSERT ו Caps Lock היא מכיוון שהמקלדת של מחשב נייד מצומצמת יותר . במקלדת מחשב נייד הרבה פעמים מקש הINSERT הוא בעצמו תוצאה של לחיצה על שני מקשים – בכדי להתאים לשתי צורות המקלדת – זו של המחשב הנייד וזו של המחשב הנייח – מאפשרת התוכנה בחירה בין שני המקשים.
יתרה מזאת, אפשר לסמן את שתי המקשים בו זמנית כמקשי NVDA – אנו ממליצים על תצורה זו.
ישנם הבדלים נוספים בין הצורה שאנו משתמשים בNVDA במחשב נייד ובמחשב נייח. ההבדלים נובעים מכך שבמחשב נייח יש בדרך כלל קבוצת מקשים המכילה בעיקר מספרים המצויה מימין לחלק המרכזי של המקלדת , חלק זה נקרא "כרית המספרים" .
את כרית המספרים נמצא בדרך כלל רק במקלדות של מחשבים נייחים . מכיוון שהשימוש בכרית המספרים נוח מאוד בזמן שימוש בקורא המסך, NVDA עושה בו שימוש כברירת מחדל.
אולם , במידה ואתם משתמשים במחשב נייד הרי שעליכם להגדיר פריסת מקלדת המתאימה למחשב נייד, כך שכל הפקודות של NVDA יתבצעו במקלדת המצומצמת של המחשב הנייד.
כיצד מבצעים את ההגדרות שעליהן דיברנו? סביר להניח שבשלב זה תתקשו לבצע את ההגדרה באופן עצמאי –אנו ממליצים בשלב הראשון להעזר במשתמש NVDA מנוסה או באדם רואה. בכל מקרה תוכלו להתקשר למוקד התמיכה שלנו בטלפון 9366* ולבקש עזרה בשינוי ההגדרות. המוקדנים יוכלו להדריך אתכם וכן להשתלט על המחשב שלכם מרחוק בכדי לבצע בעבורכם את השינויים המבוקשים.
כאשר NVDA מופעלת לחצו על INSERT ועל N כך שיפתח תפריט NVDA . בעזרת החיצים חפשו את האפשרות "העדפות" ולחצו על מקש ENTER . לאחר מכן חפשו את האפשרות " הגדרות מקלדת" ולחצו ENTER . בחלון שיפתח תוכלו לבחור את פריסת המקלדת – מחשב נייד או נייח , וכן לסמן האם INSERT או Caps Lock ישמשו ככפתורי NVDA. עם סיום ההגדרה לחצו על "אישור" .
תרגול המקשים:
בכדי להשתמש במחשב יהיה עליכם לדעת היטב את מיקומם של הכפתורים על גבי המקלדת. בכדי לתרגל את מיקומם , תוכלו להפעיל את מצב העזרה .
כשמצב העזרה פעיל , המחשב מקריא לכם את שמו של כל כפתור בזמן הלחיצה עליו, ואת הלחיצה התוכנה לא מבצעת בפועל. כך שלמשל אם תוך כדי כתיבת מסמך לתרגול תפעילו את מצב העזרה כדי לגלות את מיקומה של האות "L" ותוך כדי חיפוש תילחצו על מקשים נוספים , הלחיצות לא יכתבו במסמך ממילא.
יתרון נוסף וחשוב מאוד של מצב העזרה הוא במקרים בהם אינכם בטוחים לגבי צרוף מקשים מסויים הנדרש לצורך ביצוע פעולה כלשהיא הקשורה לNVDA.
כל שעליכם לעשות הוא להפעיל את מצב העזרה וללחוץ על צרוף המקשים שנדמה לכם. תוכנת NVDA תזכיר לכם מהי הפקודה העומדת מאחורי צרוף המקשים.
בכדי להפעיל את מצב העזרה לחצו על מקש NVDA ועל 1. צרוף זה גם יכבה את מצב העזרה ויחזיר את המחשב לתפקוד רגיל .
רשימת הפקודות –
אנו רוצים להזכיר שאת רשימת הפקודות תוכלו למצוא הן באתר NVDA בעברית והן בתפריט העזרה של התוכנה . ברשימת מקשי הקיצור תמצאו בדרך כלל כמה עמודות :
הראשונה מתארת בקצרה את שם הפקודה .
העמודה השנייה מספרת לנו מהו צרוף המקשים במחשב נייח.
העמודה השלישית מספרת על צרוף המקשים במחשב נייד.
העמודה הרביעית מספרת לנו האם יש מחווה שניתן לבצע על גבי מסך מגע בכדי להפעיל את הפקודה .
בעמודה האחרונה מופיע פירוט לגבי הפקודה .
לסיכום :
בשיעור זה ביצענו היכרות עם קורא המסך. למדנו על הצורך במקשי קיצור. למדנו על המקש NVDA שביכולתנו להגדירו כINSERT או Caps Lock. ראינו כיצד ניתן לקבל את רשימת כל צירופי הפקודות וכיצד ניתן להשתמש במצב עזרה של NVDA בכדי לתרגל את מיקומי האצבעות ואת הפקודות השונות.
אנו ממליצים לבצע את התרגול הבא:
היכנסו בעזרת אדם רואה או לקוי ראיה מנוסה להגדרות המקלדת של NVDA ושם הגדירו את CAPS LOCK כמקש NVDA.
הפעילו את מצב העזרה על ידי לחיצה על הצרוף NVDA ו1.
גלו מה מיקומה של האותQ . ולסיום בררו מה הפקודה המסתתרת מאחורי הצרוף NVDA ו Q.